رفتن به محتوای اصلی
x

گواهینامه های تضمین کیفیت و ایمنی

گواهینامه های تضمین کیفیت و ایمنی

اخذ گواهینامه های تضمین کیفیت و ایمنی ، عامل نشان دهنده تعهد و الزام:

 هنگامی که شما با اخذ گواهینامه ملی یا بین المللی رسمی، برای هر فرایند و در هر مرحله از زنجیره تولید مواد غذائی ،تاییدیه داشته باشید،یك پیغام شفاف به مشتریهایتان و دیگر بخشهای دست اندركار در صنعت غذا ارسال می كنید : اخذ گواهینامه بیانگر آن است كه شما برای اجرای استانداردهای لازم و لحاظ كردن خواسته مشتریان، خود را متعهد می دانید.این موضوع بیان می كند كه حرفه شما با كیفیت ، ایمنی،صلاحیت و كارائی در انجام فرایند تولید،بسته بندی و توزیع صورت می گیرد.

 استانداردهای مربوطه:

            استانداردهای سیستم مدیریت مانند استاندارد كیفی ISO 9001، استانداردهای محیط زیست ISO 14001و EMASو استانداردهای بهداشت و ایمنی حرفه ای OHSAS 18001.

·   گواهینامه سیستم مدیریت مواد غذائی برای HACCPو به دنبال آن  ISO 22000: سیستمهای مدیریت ایمنی مواد غذائی

· اخذ گواهینامه اختیاری محصول

· اخذ گواهینامه ردیابی محصول در زنجیره غذائی

· استانداردهای ایمنی مواد غذائی خرده فروشان و دستفروشان مانند BRCو IFSبرای بخشهای فراوری كننده

· ممیزی های تعهد اخلاقی زنجیره تامین كننده    

·  استاندارد های ایمنی خوراك دام و طیور مانند GMP/PDVو FAMI-QSبرای تولیدات خوراك دام

· استانداردهای بسته بندی مواد غذائی مانند BRC IOPو FEFCO.

· استانداردهای فرایند تولید مقدماتی ،مانند EurepGAPبرای فرایندهای كشاورزی و دامپروری

 استانداردهای مورد توافق

توضیحات زیر باید در تصمیم گیری شما در انتخاب متناسب ترین استاندارد برای استراتژی های خاص مدیریت ریسكتان موثر باشد.

 گواهینامه سیستم مدیریت :

گواهینامه سیستم مدیریت كیفیت در استاندارد ISO 9001نشان می دهد كه فعالیت شما مشتری مدار بوده و فرایند های داخلی سازمان را نظام مند کرده و بهبود می بخشد.

 

گواهینامه استاندارد های مدیریت محیط زیستISO 14001و EMASبه سازمان شما در جهت كنترل و مدیریت موفق مهمترین جنبه های زیست محیطی كسب و كارتان ،كمك می نماید. مانند تابش های آلوده كننده،جابجائی و تغییر و تبدیل زباله و بهینه سازی انرژی.

اخذ گواهی نامه OHSAS 18001سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت كاركنان در محیط كار نشان می دهد كه شركت شما برای حفظ كاركنان و محیط از صدمات ناگهانی برنامه ریزی كرده است.

 سیستم های مدیریت ایمنی مواد غذائی

 استاندارد HACCPو و به دنبال آن استاندارد خیلی جدیدتر ISO 22000 :

سیستم مدیریت ایمنی مواد غذائی ،استانداردهای اصولی هستند كه برای هر شرکت به منظور تشخیص مخاطرات وابسته و نیز برای مدیریت موثر این مخاطرات حال ناشی از دیدگاه ایمنی مواد غذائی و یا به منظور ایجاد ارزش افزوده در شركت، تدوین شده اند.

 گواهینامه این دو استاندارد، شركت را از آزمایشات كنترل كیفی پرهزینه و زمان برگذشته به سمت تفكر پیشگیرانه سوق می دهد. این تفكر منجر می گردد تا شما با استقرار سیستمی نظامند بتوانید تمام جنبه های زنجیره غذائی را از خرید مواد اولیه تا محصولی كه به دست مصرف كننده می رسانید ، پوشش دهید.

 گواهینامه های اختیاری :

این گواهینامه ها ممكن است مربوط به استانداردهای مشخص شده توسط سازمان جهانی استانداردسازی (ISO) باشد. در تمام موارد، گواهینامه در برگیرنده سیستم های ارزیابی كیفیت ، بررسی فرایندهای تولید و آزمایش محصولات نمونه بوده که نمونه ها از لحاظ پارامترهای مبتنی بر خواص محصول و سطوح قابل قبول مخاطرات هم برای مصرف كننده و هم تولید كننده ارزیابی شده است.

گواهینامه محصول ،خواص مختص محصول را كه منجر به تمایز آن از دیگر محصولات مشابه شده را پررنگ تر کرده ونمایانگر ایمنی و كیفیت تضمین شده محصول خواهد بود.

 گواهینامه قابلیت ردیابی در زنجیره تولید مواد غذائی :    

یك محصول غذائی ایمن نتیجه تمام فرایندها و عملیاتهای تبدیل- فرآوری انجام شده در درون زنجیره تولید مواد غذائی است. برای شناسائی محصول در مواردی که محصولات از لحاظ ژنتیكی تحت فرایند مهندسی قرار نگرفته باشند و یا در مورد محصولات ارگانیك و تطابق گواهینامه برای محصول اصلی ، نیاز به سیستم نظام یافته تشخیص محصول و بازیابی مطمئن اطلاعات مربوط به محصول است. پس ازآن در برخی شرایط ،سیستم پس گرفتن محصول یا معدوم ساختن به شكلی كارا،سریع و دقیق نیز باید وجود داشته باشد.

گواهی نامه ردیابی در زنجیره تولید مواد غذائی تمام جنبه ها را در بر گرفته و فعالیتهای تمام شركتهای تولیدی موجود در زنجیره تولید مواد غذائی از مزرعه تا سفره را شامل می شود.برای شركت شما این فرایند مستلزم تدوین گزارشات پیگیری جزئیات از جریان مواد خام، تمام بخشهای درگیر در فرایند و اثبات استفاده از سیستم مدیریت می باشد.

 استاندارد های ایمنی مواد غذائی در بخش خرده فروشی :

خرده فروشان مهم در بریتانیا،آلمان ،فرانسه و اكثر نقاط اروپا ،به ایمنی مواد غذائی به دلیل الزامات قانونی و مسوولیت مستقیم توجه فراوانی دارند. برای اعمال كنترل در این حالت، خرده فروشان باید از وجود گواهینامه های مورد نیاز تمام تامین كنندگان مواد غذائی كه كالای آنها را تامین می كنند و نیز توانایی آنها در برآورده ساختن خواسته های كیفی و ایمنی و نیز ملزومات قانونی مطئن شوند.

 استاندارد جهانی برای مواد غذائی در كنسرسیوم خرده فروشان بریتانیا و استاندارد بین المللی مواد غذائی ،سیستم استانداردهای ایمنی كالا،همگی اطمینان بخش اجرای قانون از جانب تامین كنندگان بوده و توانائی خرده فروشان را برای تضمین كیفیت و ایمنی محصولات غذائی فروخته شده تضمین می نماید.

 الزامات استانداردهای خرده فروشان بر مبنی سیستم های مدیریت كیفیت، سیستم HACCPو استانداردهای زیست محیطی واحد صنعتی ،الزامات عملیات بهینه تولید(GMP) و عملیات بهینه بهداشتی (GHP) تدوین شده اند.

 بازرسی فاكتورهای اخلاقی در زنجیره تامین:

مدیریت فاكتورهای اخلاقی در زنجیره تامین یكی از جنبه های كاروكسب مسوولیت پذیر در كشورهای در حال توسعه است.بدلیل آنكه شرکتها تحت فشارهای فزاینده برای درگیری بخشهای مختلف شرایط كاری در سازمانها در طول زنجیره تامین آنها هستند، مدیریت مناسب زنجیره تامین، باید خطر عدم اجرای استانداردهای اخلاقی را مورد توجه قرار دهد.

 دستور جلسه فاكتورهای اخلاقی زنجیره تامین و فشار مشتری برای خرید كالاهائی كه در آنها خواسته هایش را از جنبه فاكتورهای اخلاقی نیز در بر داشته باشد، در سالهای اخیر بطور قابل ملاحظه ای گسترش یافته ،به طوری که تامین كنندگانی را كه خواسته هایشان را اجرا نكنند تحریم می كنند.

 این عامل ، ممیزی را برای شرکت ها به منظور نظارت و مدیریت در عملكرد تامین كننده و برای ترویج مكانیزم های گزارش دهی ،كه بسیار اهمیت دارد،ضروری می نماید. این فشار تنها از طرف مصرف كنندگان نبوده واغلب از طرف سرمایه گذاران اجتماعی و مسئول در برابر مردم ،بیشتر فشار وارد میشود.اظهار نظر های اجتماعی در ارتباط با اجرای قانون از دلایل اصلی برای اثبات موفقیت مدیریت فاكتورهای اخلاقی در زنجیره تامین است.

 بدون نظارت كارا و مداوم بر انجام کار ،تشخیص آنكه در بخشی از شرکت پیشرفتی بوجود آمده غیر ممكن است.

 استانداردهای ایمنی خوراك دام :

هنگامی که به غذاهائی با منشا دامی اشاره می شود،قطعا فاكتور اساسی در تضمین كیفیت ، محصول مصرفی خوراك دام است.استانداردهای خاص مانند عملیات تولید بهینه و كمیسیون خوراك دام درآلمان (PDV) كه به فرایندهای تولید،حمل و نقل و خرید و فروش خوراك دام مرتبط بوده و نیز FAMI-QSكه در اجزاء سازنده خوراك دام و تولید افزودنی ها كاربرد دارد،درمبحث تضمین ایمنی خوراك دام مورد توجه قرار گرفته اند.

در اصل ،اخذ گواهینامه استانداردهای مذكور به معنی كاربرد اصول HACCPو  GMPبا تاکید بر انسان به عنوان مصرف كننده محصولات نهائی است.

 استانداردهای بسته بندی مواد غذائی : 

تمام موادی كه در تماس با مواد غذائی هستند ،بویژه بسته بندی مواد غذائی ،می توانند ایمنی مواد غذائی را هم از طریق نقصان در محافظت مناسب غذا و هم از طریق آلودگی، تحت تاثیر قرار دهند. استاندارد BRC IOPكه توسط اتحادیه خرده فروشان بریتانیا ارائه شده و نیزاستاندارد FEFCOكه توسط تولید كنندگان پوششهای مقوائی در اروپا ترویج یافته ، ملزومات تضمین ایمنی مواد غذائی را همراه با اجرای اصول HACCPو GMPخاص این بخش از صنعت غذا ارائه داده است.

 استاندارد فرایند های پیش از تولید :

استاندارد EuropGAP توسط اتحادیه خرده فروشان اروپا بنا نهاده شد كه در برگیرنده اصول و مبانی لازم در اجرای عملیات بهینه كشاورزی بوده و امروزه به عنوان یك استاندارد جهانی برای تضمین كیفیت و ایمنی محصول نهائی در بخش كشاورزی مورد توجه قرار گرفته است.

 محصولاتی تحت پوشش این استاندارد شامل : محصولات برداشت شده ،مواد اولیه و مواد غذائی با منشاء حیوانی بوده که بدین ترتیب GAPمی تواند هم برای محصولات كشاورزی و هم دامپروری مورد استفاده قرار گیرد.

اولین استاندارد صادره، استاندارد Eureo GAPمیوه و سبزیجات بوده كه تحت عنوان استاندارد EurepGAP IFA(تضمین كشاورزی بی عیب) تعریف شده است. استانداردی با بخشهای مجزا مشتمل بر محصولات قابل تركیب و اصلاح نژاد. 

 منابع:

(1). The Food Standards Agency – an interim proposal by Professor Philip Jones, 30 April 1997. Cabinet Office

(2). The Food Standards Agency – A Force for Change. Government

White Paper presented to Parliament. Cm 3830. HMSO. January 1998 

(3). Food Standards Agency. Consultation on draft legislation. Cm 4249.HMSO. January 1999 

(4). Food Standards – First Report. Proceedings of the House of

Commons Food Standards Select Committee. HC 276. January 1999 

(5). European Commission White Paper on Food Safety. COM (1999) 719

برگرفته از پايگاه اطلاع رساني تغذيه و سلامت